KARLOWY VARY – La Femme, LP /180g / sky blue vinyl

33,00  (248,64 kn)

A1 Haotika
A2 Zato
A3 Dečja Pesma
A4 S Ljubavlju
B1 Alice
B2 Stranac
B3 Sanjam
B4 Get It On

3 na zalihi

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 3830031970556 Kategorije: , , Oznaka:

Opis

Karlowy Vary, u početku poznat kao Korowa Bar (po baru Iz kultne novele i Kubrickovog filma ‘A Clockwork Orange’) bio je zagrebački alternativni ‘new wave’ bend, formiran 1981-e. Svirali so po cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Prvi članovi benda bili su pjevač Igor Zambelli-Slojmun, gitarist Hrvoje Piletić-Pile, basist Dražen Pencel-Pink, bubnjar Zdravko Ostojić-Mark i Davor Gobac, koji je kasnije osnovao Psihomodo Pop. Kad je Ostojić napustio bend, Piletić je pozvao klavijaturista Tomu in der Mühlena, da im se pridruži. Nedugo nakon toga pjevač je postao nepouzdan te ga je zamijenio Milan Manojlović-Mance koji je bio multimedijalni umjetnik, a 90-ih je postao i kantautor, poznat po mijenjanju tekstova na koncertima. Nakon nekog vremena zamijenila ga je sedamnaestogodišnja pjevačica Varja Orlić, koja je otpijevala sve pjesme na albumu La Femme. Osim što je bila pjevačica dubokog, muževnog, ali i vrlo senzibilnog glasa, Varja je bila i sjajna plesačica. I izgledala je drugačije od običnih ljudi u osamdesetima. Odlaskom Piletića je bend promijenio ime i tako 1983-e nastaje bend Karlowy Vary.
Bend je planirao objaviti tri albuma. Njihove prve snimke su nastale 1982 u RTV Zagreb i trebale bi se pojaviti na kompilaciji sa bendovima Sexa i Dorian Gray. Nažalost, Dorian Gray su otkazali i cijeli projekt je propao. ‘Drugi’ album pod nazivom “Haotika” je snimljen 1984-e, ali iz raznih razloga nije objavljen. Otprilike u to vrijeme Tomo se na snimanju drugog albuma beogradskog benda Ekatarina Velika u Zagrebu sprijateljio s klavijaturisticom Margitom Stefanović-Magi i počelo je sudjelovanje na projektu Karlowy Vary. Zajedno su napisali pjesme ‘Dečja Pesma’ i ‘Stranac’, i kad su nakon dva neuspjela pokušaja album “La Femme” konačno snimili, Magi je dizajnirala omot te svirala klaviature (Oberheim OB8) na svim pjesmama. Kod snimanja su pomogli bubnjar Dragan Simonovski i violinista Rista Ibrić. Album je izašao 1985-e kod izdavačke kuče PGP RTB. Sastoji se od osam pjesama uključujuči i verziju legendarnog hita T-Rex ‘Get It On’.
Jedini preživjeli član Karlowy Vary – Tomo in der Mühlen se još uvijek aktivno bavi muzikom, u Hrvatskoj i van nje. Bivši je vlasnik CD shopa, radi kao DJ-producent, vlasnik je glazbenog studia i iznimno uspješne međunarodne publishing kuće IDM Music sa uredima u Zagrebu i New Yorku.
Iako je bend objavio samo jedan album, ‘La Femme’ je bez sumnje jedan od najboljih albuma jugoslavenske underground rock i alternativne scene. Posle skoro 40 godina je još uvijek relevantan i zvuči iznimno sviježe. Za re-izdanje je profesionalno remasteriran iz originalnih traka i odštampan u limitiranoj izdaji na svjetlo plavom vinilu.