Dancing Bear

Diskografska kuća Dancing Bear osnovana je 1990. godine, počevši djelovanje iz dva mala CD-shopa (jedan od prvih CD-shopova u ex-Yu i Hrvatskoj bio je naš u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu, zatim i drugi u Martićevoj), da bi se tijekom prve polovice devedesetih razvila u najvećeg distributera internacionalnog repertoara u Hrvatskoj, s nekoliko tzv. major  kataloga u distribuciji (Polygram, BMG, Sony) i dvadesetak najznačajnijih nezavisnih etiketa/kataloga poput Demon, Castle, Epitaph, Ace, itd.), s distribucijom na mnogobrojna prodajna mjesta u regiji i vlastitim trgovinama u nekoliko gradova u Hrvatskoj, od kojih danas uspješno djeluju tri: u Zagrebu, Splitu i Osijeku.

Tijekom prve polovice devedesetih, Dancing Bear je započeo razvoj vlastitog izdavaštva, s prvim izdanjima kompilacija;  nezavisnog rocka – The Best of Indie Rock Made in Croatia i The Best of Techno – Zagreb City Limited, koja je ujedno bila i prva CD kompilacija i prvo techno izdanje u Hrvatskoj, izdano 1992 godine.

Osnovana je i podetiketa Loving Ed Records samo za techno izdanja na 12” vinilima, koja su izdavana i uspješno distribuirana diljem Europe. Prvi hrvatski kompjuterski animirani videospot koji je emitiran na tadašnjem, za nas nedohvatljivom MTV-u, bio je Naomi – „Krafty“, pa  Omni Mode, Cortex Thrill i drugi, od kojih je neke objavila i čuvena etiketa Bonzai Records. Za Loving Ed su objavljivali izdanja i strani izvođači poput Haar-El Prusky iz Izraela i  Tare McDonald, koja je kasnije napravila uspjeh kao vokal na pjesmama Mobyja i Davida Guette.

Dancing Bear je bio organizator prvih nekoliko čuvenih techno-partija pod nazivom Future Shock koji su dosegli i brojku od 10.000 posjetitelja.

Drugom polovicom devedesetih, Dancing Bear se koncentrirao više na rock izdanja na glavnoj etiketi, te je s vremenom postao jedan od najznačajnijih i najvećih diskografa u regiji, s izdanjima vodećih regionalnih rock izvođača poput Hladnog Piva, Zabranjenog pušenja, KUD Idijota, Gustafa, Kojota, Majki, Darka Rundeka, Kawasaki 3P-a, itd., kao i internacionalno vrlo uspješnih domaćih grupa poput The Bambi Molesters, The Strange (The Bambi Molesters i Chris Eckman iz The Walkabouts) te My Buddy Moose.

Neki od najuspješnijih rock albuma u hrvatskoj, ali i regionalnoj povijesti, upravo su iz kataloga Dancing Beara: Hladno Pivo  – „Šamar“, Majke – „Vrijeme je da se krene“, Darko Rundek – „Apokalipso“, Urban & 4 –„Otrovna kiša“, Gustafi – „Vraćamo se odmah“, The Bambi Molesters – „Sonic Bullets“, Kojoti –„Halucinacija“, itd…

Tu su i izvrsna jazz/electro/rock crossover izdanja poput četiri albuma grupe Chui, od kojih su najpoznatije zadnje uspješne suradnje s Josipom Lisac i HRT jazz orkestrom. Objavili smo i odlična etno izdanja poput kataloga Dunje Knebl ili albuma „Amanet“ Ibrice Jusića, koji je taj album predstavio koncertom na prestižnom Montreaux Jazz Festivalu. Neki od naših uspješnih pop-albuma su prodani u nakladama većim od 20.000 primjeraka, poput Dalmatino – „Cukar i sol“, Daleke obale, Tedija Spalata, Giuliana, Letećeg odreda i drugih, objavili smo i posljednji album velikog Dina Dvornika-„Pandorina kutija“, kao i albume Jasne Zlokić, Đanija Stipaničeva, Emilije Kokić, Emine Arapović,…

Izgradili smo i dalje gradimo uspješan katalog, ne samo u Hrvatskoj i regiji, nego i širom svijeta, jer su neke od naših pjesama korištene u mnogim poznatim svjetskim filmovima, serijama i reklamama, od Brazila preko USA natrag do Europe, naše albume i izvođače su objavljivale poznate izdavačke kuće kao što su Warner Music, Ace Records, Glitterhouse, Globo, itd….

Od 1996. sve do danas i nadalje, Dancing Bear je licencni partner i zastupnik jedne od tri najveće svjetske izdavačke kuče Warner Music International, za područje Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Albanije sa zvijezdama kao što su Madonna, Eric Clapton, Red Hot Chili Peppers, R.E.M., Cher, Alanis Morissette, Green Day, Chris Rea, Enya, The Corrs, AC/DC, Simply Red, Phil Collins, Neil Young, Coldplay, Michael Buble, Dua Lipa, Rita Ora, Ed Sheeran, David Guetta, Gorillaz i mnogi drugi, te back-katalozima legendarnih imena poput Led Zeppelina, ZZ Topa, Vangelisa, Ry Coodera, Mike Oldfielda, The Doorsa, Talking Headsa, Ramonesa, Eaglesa, Franka Sinatre, Davida Bowieja, te soul (Aretha franklin, Otis Redding…), jazz (John Coltrane,  Joshua Redman…) i klasičnim (etikete Teldec, Erato, Nonesuch, Finlandia) glazbenim izdanjima.

Snažan internacionalni katalog uz probrana domaća izdanja, čine Dancing Bear jednom od najznačajnijih glazbenih izdavačkih kuća u regiji. Sa svojom glazbenom proizvodnjom, fizičkom i digitalnom distribucijom i promocijom, dajemo snažan poticaj domaćem izdavaštvu i hrvatskoj glazbenoj sceni, kako etabliranim izvođačima tako i novim, nadolazećim mladim snagama.