BEOGRAD – Remek Depo LP 180g / colour vinyl

33,00 

A1 Opasne Igre 2:23
A2 Ulice Su Noćas… 3:30
A3 Ko Si 3:22
A4 Japan (Made In East) 2:32
A5 Mrak 2:36
B1 Kontrolori 4:25
B2 Modni Kroj 3:01
B3 Soba 3:13
B4 Beg 6:00

1 na zalihi

SKU: 3830031970587 Kategorije: , ,

Opis

Beograd je srpski elektronski kvartet koji je osnovan u glavnom gradu bivše Jugoslavije 1980. godine. Pod utjecajem poznatih izvođača poput Kraftwerka, Depeche Modea, Ultravoxa i Human Leaguea, odigrali su pionirsku ulogu u jugoslavenskoj synth-pop sceni. Njihov debitantski studijski album “Remek depo” objavljen je več krajem 1982. godine na kazeti (i početkom 1983-e na LP-u) i postigao je veliki uspjeh. Nažalost, bend se raspao ubrzo nakon objave albuma.
Originalni sastav benda Beograd činili su Slobodan Stanić (sintesajzer), Ljubodrag Bubalo (bas-gitara, sintisajzer), Milan Bubalo (ritam mašina, električni bubnjevi) i Dejan Stanisavljević (sintesajzer, vokali). Godine 2012., Dejan Stanisavljević i Milan Bubalo su ponovno osnovali Beograd s grupom mlađih glazbenika i objavili album “Pola/pola” 2015. godine. Trenutno je bend na pauzi, a posljednja postava uključuje Dejana Stanisavljevića (sintesajzer i vokali), Milana Bubala (Ableton Live sekvencer) i Sanu Garić (sintesajzer, vokali).
Prvi live nastup benda održan je u pozorištu Dadov u Beogradu, gdje se jima pridružio dodatni član, zadužen za sekvenciranje ritam mašine iza pozornice. Na kasnijim nastupima, bend je nastavio širiti sastav, često uključujući bubnjara Miloša Obrenovića. Glavno mjesto njihovih nastupa bili su Dadov i Klub studenata elektrotehnike. Međutim, nakon što je Slobodan Stanić napustio bend, Beograd je nastavio djelovati kao trio. Kako bi nadomjestili Stanićev odlazak, uživo su koristili trake koje su prethodno snimili sami članovi benda.
Tijekom proljeća 1982. godine, Beograd je izdao 7-inčni singl pod nazivom “Sanjaš li u boji” s pjesmom “TV” kao B-stranom. Autor pjesama je Dejana Stanisavljević, aranžma je djelo Saše Habića, a objavljen je kod Jugotona i danas je vrlo rijedak zbog ograničenog tiraža od samo 500 primjeraka.
Između kolovoza i studenog 1982. godine, bend je snimio svoj debitantski album u studiju PGP-RTB Studio V. Sljedeće godine su objavili “Remek depo”, kombinaciju synth-popa i soula sa brass instrumentima, i politički provokativnih tekstova, npr. u pjesmama poput “Kontrolori”, “Opasne igre” i “Mrak”. Sve tekstove, osim za pjesmu “Ulice su noćas…”, napisao je Dejan Stanisavljević. Album, koji je producirao Saša Habić, ugostio je glazbenike poput timpanista Borislava “Bore Longe” Pavićevića, avantgardnog saksofonista Paula Pignona i veterana, jazz trubača Stjepka Guta. “Remek depo” donio je hitove poput “Kontrolori” i “Opasne igre” i dosegnuo četvrto mjesto na top listi jugoslavenskih rock albuma magazina Džuboks u ožujku 1983. godine. Nakon objave albuma, Dejan Stanisavljević je napustio bend kako bi surađivao s bendom Du Du A, nakon čega se benda raspao.
Nakon raspada su članovi benda nastavili sličnim glazbenim putovima sa drugim grupama. Slobodan Stanić udružio se s članovima new wave bendova Defektno Efektni i Urbana Gerila kako bi osnovao bend Berlinen Strasse, koji je bio pod utjecajem britanskog post-punka i gotičkog rocka. Ljubodrag Bubalo je sudjelovao sa Berlinen Strasse i U Škripcu. Ljubodrag i Milan Bubalo su osnovali synth-pop bend Haj’mo, a Milan Bubalo se također pridružio bendu Laki Pingvini. Dejan Stanisavljević je surađivao s bendom Du Du A, a kasnije se posvetio karijeri u animaciji.
Glazba benda Beograd ostavila je trajan utjecaj i prepoznata je od brojnih drugih izvođača, koji su objavili cover verzije njihovih pjesama. Godine 2011., njihov debitantski singl je ponovno izdan na 7-inčnom EP-u, koji sadrži obje pjesme s originalnog singla, kao i instrumentalne demo verzije pjesama snimljenih tijekom demo faze benda.
Kako bi obilježili 40. godišnjicu originalnog izdanja, se izdavačka kuća Matrix Music Arhiv pobrinula za profesionalno remasteriranje sa originalnih master traka, te će se ovaj vrlo traženi album ponovno pojaviti na tržištu, u obliku limitiranog 180g vinila u boji.