You are currently viewing Pink Floyd slavi 50 godina kultnog albuma ”The Dark Side of the Moon” deluxe box setom
Pink Floyd 1973., foto: Hipgnosis
  • Post category:News / Strano

Warner Music službeno najavljuje da će 50. godišnjicu albuma ”The Dark Side Of The Moon” sastava Pink Floyd i jednog od najprodavanijih albuma u glazbenoj povijesti proslaviti deluxe box setom. Remasterirano izdanje bit će dostupno u Dancing Bearovim prodavaonicama ploča već 24. ožujka 2023., a od danas ga možete i prednaručiti na webshopu.

Jedan od najlegendarnijih i najutjecajnijih albuma svih vremena, ”The Dark Side Of The Moon” sastava Pink Floyd nastavlja pronalaziti novu publiku 50 godina nakon objave. Album je djelomično osmišljen tijekom koncertnih nastupa i dio pjesama predstavljen je premijerno u londonskom teatru Rainbow nekoliko mjeseci prije nego li je album snimljen. ”The Dark Side Of The Moon” je osmi studijski album grupe Pink Floyd. Službeno je objavljen 01. ožujka 1973. na američkom tržištu te 15 dana kasnije u Velikoj Britaniji. Sniman je tijekom 1972. i 1973. u londonskom EMI Studiju (današnji Abbey Road Studios), a kultna naslovnica omota s prizmom, rad dizajnera Storma Thorgersona (Hipgnosis) i umjetnika Georgea Hardieja postala je prepoznatljiv dio pop kulture. Album ”The Dark Side Of The Moon” prodan je u nevjerojatnoj nakladi od preko 50 milijuna primjeraka diljem svijeta.

Novi deluxe box set uključuje CD i gatefold vinil remasteriranog studijskog album ate Blu-Ray + DVD audio snimke originalnog 5.1 miksa i remasterirane stereo verzije. Set također uključuje dodatni novi Blu-ray disk s Atmos mixom plus CD i LP ”The Dark Side Of The Moon – Live At Wembley Empire Pool, London, 1974.”

Istovremeno, uz ovo deluxe set izdanje u prodaji bit će dostupno zasebno CD i LP izdanje ”The Dark Side Of The Moon – Live At Wembley Empire Pool, London, 1974”. Originalno snimljen u studenom 1974. tijekom zimske turneje sastava, ovo će biti prvi put da je snimak objavljen kao zaseban album, a krasi ga naslovnica originalnog crteža Georgea Hardieja iz 1973.

pink floyd

Knjigu ”Pink Floyd – The Dark Side Of The Moon: 50th Anniversary” također će kao zasebno izdanje objaviti Thames & Hudson. Uredila ju je fotografkinja Jill Furmanovsky u suradnji s grafičkim dizajnerom i suosnivačem Hipgnosisa, Aubreyjem Powellom. Tom veličine LP-a donosi rijetke i dosad neobjavljene fotografije nastale u tom razdoblju, a odabir je napravljen u suradnji s originalnim članovima Pink Floyda.

Izdanje povodom 50. godišnjice također će se proslaviti pozivom novoj generaciji animatora da se uključe u natjecanje za stvaranje glazbenih videospotova za bilo koju od 10 pjesama na kultnom albumu iz 1973. godine. Pink Floyd ima bogatu povijest suradnje s animatorima od početaka benda (Ian Emes, Gerald Scarfe itd.), a u nekim slučajevima vizuali koji prate pjesme postali su sinonim za samu glazbu. 50. obljetnica neće biti iznimka. Bend bi svim animatorima želio dati priliku da predstave novi pogled na ova bezvremenska zvučna djela. Animatori mogu unijeti do 10 videa, jedan po pjesmi na albumu. Pobjednik će biti odabran od strane stručnjaka koji će uključivati Nicka Masona iz Pink Floyda, Aubreya ‘Po’ Powella (kreativnog direktora Pink Floyda) i BFI (Britanski filmski institut). Rok za podnošenje prijava je 30. studenog 2023. Za prijavu i više informacija posjetite: https://www.pinkfloyd.com/competition/

I vi možete proslaviti 50 godina ovog kultnog albuma zahvaljujući slavljeničkom reizdanju koje možete prednaručiti na webshopu dancingbear.hr.