You are currently viewing Mor Roll objavio egzotičan treći studijski album “AndaluzIstria”
foto: Ewa Samanta
  • Post category:Domaće / News

Mor Roll, osebujni pulski glazbenik i producent iza čijeg pseudonima stoji svestrani Vedran Šilipetar, objavio je treći studijski album znakovitog naslova “AndaluzIstria”. S albuma izdvajamo zarazni najavni singl “Susedica”, mističnu plesnu skladbu u elektronskom scat duhu koja je dobila i prateći video spot.

Konceptualan karakter novog albuma isprepleo je raznoliku egzotičnu kombinaciju u kojoj se spajaju utjecaji flamenca, istarske tradicijske glazbe i zvuka Sjeverne Afrike. Pažnju već na prvu plijeni sam naslov albuma koji slušatelja priprema na egzotičan spoj andaluzijske i istarske glazbe, a sve umotano u ruho svojstveno world beat žanru.

Album “AndaluzIstria”, sada objavljen u digitalnom obliku za diskografsku kuću Dancing Bear, produciran je u razdoblju od 2020. do 2022. godine te je sniman na relaciji Sevilla – Pula. Upravo je višemjesečni boravak u Andaluziji, mjestu u kojem glazba ima glavnu riječ, poslužila kao vrelo inspiracije za ovakvu fascinantnu i originalnu fuziju te ga potaknuo na samu promjenu stila i zvuka koja je uslijedila upoznavanjem čari andaluzijske i marokanske glazbe.

“Ovaj je album svakako prekretnica u zvuku i općenito pristupu prema mojem autorskom stvaralaštvu. Htio sam se odmaknuti od ustaljenih formi i vjerujem da sam s ovim materijalom uspio postići kreativni pomak.” pojašnjava Mor Roll.

Glazbeni uzori pulskog glazbenika koji su utjecali na njegovo stvaralaštvo su sastavi i izvođači kao što su Enigma, Dead Can Dance, Salif Keita, Femi Kuti, Black Coffee, Savage and She, Parov Stelar, St. Germain, Daft Punk, Kygo, Jestofunk, Air, Seal, Almamegretta, Oliver Mandić, te domaće snage Dino Dvornik i Songkillersi s kojima je Mor Roll i surađivao na prethodna dva albuma.

“Mislim da se svi ti utjecaji isprepliću i sugeriraju jedan drugačiji glazbeni izričaj s mediteranskim solarnim prizvukom. Tu je i instrumentalna glazba, zatim duhovna glazba, obrada staroslavenske mise ‘Svet’ koja u novom aranžmanu zvuči poput Trap mise. Album je spoj mistike, plesnih ritmova s naglašenim udaraljkama, a kao najveće adute smatram pjesme s dozom crnog humora. To su; ‘Cavron’ ‘Sad ti gren pomalo’ i ‘Mogla si se zvati’ u kojoj glavne pjevačke dionice nose španjolski pjevači i istarski kantaduri.”

Najavni singl “Susedica” nastao je u dahu kao šlag za kraj rada na materijalu, a krasi ga nepretenciozan tekst istovremeno noseći ljubavnu, ali puno dublju – sociološku konotaciju. Spot za pjesmu potpisuje mladi i talentirani Paolo Gentilini, a sniman je u Istri čija vegetacija podsjeća na predjele sjeverne Afrike. Radnja video spota odvija se na puni mjesec u kojem su protagonisti mladi par, susjedi u ljubavnom zanosu.

Ostatak albuma “AndaluzIstria” svojevrsno je putovanje i koketiranje sa suvremenim i klasičnim glazbenim pravcima poput rocka, funka, electro dancea te klupskom, house i lounge glazbom. Mor Roll po prvi je puta u cijelosti sam snimao i producirao kompletan materijal na kojem je pjevao, svirao te skladao i programirao glazbu. Pjevačke dionice pretežito su kombinacija Mor Rollovog vokala te snimaka tradicionalnih istarskih i andaluzijskih glazbenika s kojima je pulski glazbenik surađivao za vrijeme boravka u Sevilli. Na jednoj od pjesama produkcijskim trikovima aražmanski je pripomogao i Livio Morosin, svojevrsni duhovni otac hrvatske etnoworld scene.

Novi album “AndaluzIstria” od 15. travnja, slušajte na svom omiljenom streaming servisu.

Za više informacija Mor Rolla pratite putem njegovog Facebooka i Instagrama.

mor roll, andaluzistria