You are currently viewing Hladno pivo obilježava 25 godina albuma Desetka
  • Post category:Domaće / News

Zagrebačka punk rock institucija Hladno pivo i diskografska kuća Dancing Bear na zadovoljstvo svih audiofila predstavljaju obljetničko izdanje kultnog albuma ”Desetka”. Od 20. prosinca 2022., s odmakom od četvrt stoljeća od objavljivanja na CD-u i kaseti, kruna trilogije ortodoksnih punk albuma Hladnog piva po prvi je put dostupna na vinilu. Remasterirana snimka albuma ”Desetka” upakirana je u gatefold omot na kojem se nalaze fotografije Damila Kalogjere i tekstovi koji su pratili i originalno CD izdanje.

Jedan od najpoznatijih i najuspješnijih hrvatskih rock bendova pojavio se na sceni krajem osamdesetih da bi u manje od deset godina stekli status najjačeg domaćeg punk rock benda. Nakon objave albuma “Džinovski”, i “G.A.D.”, koji uz ”Desetku” čine trilogiju koja je oblikovala hrvatsku punk rock scenu s kraja devedesetih i s početka novog milenija, u ožujku 1997. Hladno pivo uputilo se u Ljubljanu snimiti treći album. Suradnja s izvrsnim producentom Janezom Križajem urodila je jednim od najcjenjenijih radova koji mnogi smatraju i najposebnijim albumom njihove 35 godina duge karijere, a upravo su njime obilježili prvih 10 godina benda.

Hladno pivo, Desetka

”Kao  prvo, nisam vjerovao da je prošlo već četvrt stoljeća, ali datum na izdanju je neumoljiv i kaže 1997., kad sam imao 26 godina. Sjećam se dobro snimanja i kako smo dane i noći provodili u studiju Metro kod producenta Janeza Križaja u centru Ljubljane. Kao što i samo ime studija sugerira, Metro je bio u podrumu, bez prozora, ali i bez tuša. Nakon nekoliko dana smo se osjećali k’o rudari  koji izlaze iz  jame pa im treba malo vremena da im se oči naviknu na sunce.”,  prisjeća se Mile Kekin.

Dečki iz zagrebačkih Gajnica ovim su se pjesmama upisali u povijest. Iza njih je danas osam studijskih albuma, tri koncertna albuma, dva DVD-a te niz hitova čiji su britki stihovi secirali društvene fenomene, a 25 godina nakon objave pjesme poput ”Ne volim te”, ”Nema više…” i ”Roštilj”  postale su nezamjenjiv dio pop kulture.

”Cilj nam je bio snimiti najglasniji najbrži album ikada i sad kad slušam pjesme s Desetke se čudim verbalnoj rafalnoj paljbi na Ne volim te,  Nema više i Anoreksiku. Sjećam se kako smo za Roštilj dugo tražili aranžman da bi na kraju  Janez samo iznio dva mikrofona u predsoblje studija, gdje su bili kauč i fotelje, a mi smo samo na akustičnoj gitari i s par boca odsvirali pjesmu koja se baš takva našla na albumu. Tako je, uz minimalne probe i pripreme, rođen klasik i soundtrack svakog roštilja koji drži do sebe.”, dodaje Kekin te zaključuje:

”Desetka je punokrvni punk rock album i zadnji u trilogiji ortodoksnih punk albuma HP-a prije nego što smo okrenuli i drugim žanrovima te kao takav  dokument našeg odrastanja koji je zaslužio i vinilno reizdanje.”

Svoj primjerak ovog glazbenog klasika na vinilu potražite u Dancing Bearovim prodavaonicama ploča u Zagrebu, Splitu i Osijeku te putem dancingbear.hr