You are currently viewing “Evo je banja” glazbeno remek-djelo Goribora po prvi puta dostupno na dvostrukom vinilu
  • Post category:Domaće / News

Bez obzira koliko vremena prošlo, bez obzira što se u međuvremenu dogodilo, postoje neke stvari koje nikada ne možemo prepustiti zaboravu, a jedna od njih svakako je kultni album Goribora – ”Evo je banja’‘, minimalističko glazbeno remek-djelo koje je uzburkalo provjerene forme i revitaliziralo samu esenciju rocka i sve ono što ga čini uzbudljivim.

Album čija je plesna minimalistička struktura prožeta fantastičnim spojem izgovorenih i odsviranih emocija ujedinila je regionalnu glazbenu kritiku u unisonom stavu da se radi o jednom od najboljih dvostrukih albuma posljednjih desetljeća i Goriboru kao velikom bendu koji nadilazi okvire Balkana koji ga je iznjedrio. Po objavi albuma ”Evo je banja” te 2012. godine hvalospijevi su se samo nizali…

”Velik bend u svjetskim okvirima s duplim albumom kao malim remek-djelom.’ (D. Jagatić, T-portal)”Svaka kultura bila bi sretna da može prigrliti Stojkovića kao velikog pjesnika čiji je egzorcizam demona duše, svakodnevnog tupila i ružnoće svijeta podebljan hipnotičkom magmom bluesa, psihodelije, post-punka i trip-hopa…” (A. Dragaš, Jutarnji.hr)

”Biti ravnodušan na njih je nemoguća misija, bar za one kojima su tri koščice dobro složene u uhu.” (Z. Stajčić, RDD)

”…djelo za koje već sada mogu mirno reći da se ubraja među najznačajnije dvostruke albume na prostoru bivše Jugoslavije.” (Z. Tučkar, Muzika.hr)

17. lipnja, Goribor i Dancing Bear zajednički obilježavaju 10 godina od objave ovog albuma koji je obilježio hrvatsku diskografiju posljednjih desetljeća i to po prvi put objavom albuma na dvostrukom vinilu, ujedno posebne glazbene poslastice pripremljene povodom ovogodišnje proslave Dana prodavaonica ploča (Record Store Day).

Uz objavu obljetničkog albuma ”Evo je banja”, također po prvi put na dvostrukom vinilu objavljen je hvaljeni prvijenac ”Goribor” iz 2007. koji je otvorio vrata istoimenom glazbenom fenomenu, a Dancing Bear je sjajni niz izdanja započeo  predstavljanjem dugoočekivanog digitalnog audio live albuma Goribora  jednostavno nazvanog ”Live”. Album donosi audio snimku nezaboravnih koncerata koji su održani 19. i 20.09.2013. u prenapučenom Vintage Industrial Baru gdje su Goribor po dva sata oduševljavali publiku svojim potmulim apokaliptičnim transom. Igrom sudbine ovi nastupi pokazat će se kao posljednji nastupi velikog Goribora, no zahvaljujući Dancing Bearu dokumentirani su za nove generacije oduševljenih fanova.