You are currently viewing Franz Ferdinand izlaskom novog singla najavljuju album “The Human Fear”
  • Post category:News / Strano

Omlijeni bend najavljuje izlazak novog albuma u siječnju 2025. godine ● “Audacious”, prvi singl s albuma, izlazi sa slavljeničkim spotom ● Album je inspiriran strahovima koji podsjećaju ljude da su živi

Popularni škotski bend koji nerijetko krasi pozornice diljem Hrvatske, Franz Ferdinand, novim singlom “Audacious” najavljuju šesti studijski album “The Human Fear” koji će biti objavljen 10. siječnja 2025. godine.

Prvi singl s albuma, “Audacious”, naglašava neobuzdano samopouzdanje ukorijenjeno u DNK benda te novog albuma. “Radi se o tome da imate drsku reakciju kada osjetite kako se tkanina postojanja raspada oko vasBiti hrabar, suprotstaviti se. Zaviriti preko ruba u vječnost ne-postojanja i reći ‘Aye! Fuck it! Not today thank you!'” rekao je vokalist i gitarist Alex Kapranos o singlu.

Video za prvi singl “Audacious” režirao je dugogodišnji suradnik benda Andy Knowles te je snimljen u Barrowlandu u Glasgowu, mjestu mnogih slavljeničkih “povratničkih” koncerata benda.

“Nakon što sam prvi put čuo ‘Audacious’, odmah mi se činila kao pjesma koja zahtijeva slavljenički video. Želio sam graditi na šaljivom pristupu koji smo uzeli za ‘Curious’ 2022. godine, kontrirajući neke od tmurnijih trenutaka života s eksplozijom zabave kada stvari gledate kroz ‘drsku’ leću.” izjavio je redatelj spota Andy Knowles.

Snimane u AYR studijima u Škotskoj, 11 pjesama na albumu “The Human Fear” aludiraju na duboko usađene ljudske strahove i kako njihovo prevladavanje i prihvaćanje pokreće i definira naše živote. Album je producirao Mark Ralph, koji je  s bendom radio i na albumu “Right Thoughts, Right Words, Right Action” iz 2013. godine. Album prikazuje Franz Ferdinand u njihovom najizravnijem i najoptimističnijem izdanju.

“Stvaranje ovog albuma bilo je jedno od najživotvornijih iskustava koje sam imao, no svejedno smo ga nazvali ‘The Human Fear’. Strah vas podsjeća da ste živi. Mislim da smo svi na neki način ovisni o uzbuđenju koje nam može pružiti. Kako reagiramo na njega pokazuje da smo ljudi. Evo dakle, hrpa pjesama koje istražuju uzbuđenje postojanja kroz strahove, iako to ne biste nužno primijetili pri prvom slušanju” dodao je Kapranos o samom albumu.

Bend je također najavio koncerte u 2024. i 2025. godini diljem Ujedinjenog Kraljesvtva i Europe, uključujući i Južnu Ameriku gdje će nastupati s bendom The Killers.

Za više informacija, zapratite bend na službenom Instagramu i TikToku. Singl “Audacious” pronađite na svim streaming servisima.